miercuri, 4 iulie 2012

Elizabeth Taylor sau dragostea pentru bijuterii spectaculoase

Mama mi-a spus ca nu am deschis ochii timp de opt zile dupa nastere, dar cand i-am deschis, primul lucru pe care l-am vazut a fost un inel de logodna. Am fost cucerita”, a declarat Elizabeth Taylor referindu-se la dragostea sa fata de bijuterii.
Intr-adevar, pasiunea pentru bijuterii a actritei era, probabil, la fel de cunoscuta precum cea pe care i-o starneau torturile de nunta. Chiar si in ultimii ani de viata, Liz Taylor si-a gasit alinarea in colectia sa impresionanta de bijuterii, publicistul ei declarand, in 2008, ca vedeta “era inconjurata de familie, prieteni si bijuterii fabuloase”. De-a lungul anilor, Taylor a strans o multime de podoabe  - coliere, bratari, perle, margele, inele sau brose cu pietre pretioase, toate extrem de rare si de valoroase. Sa trecem in revista cateva dintre ele…


Diamantul Krupp

Inelul care poarta incrustat diamantul Krupp de 33 de carate este una dintre cele mai cunoscute bijuterii ale lui Taylor. Achizitionat pentru 305.000 de dolari, in 1968, diamantul a fost cadou pentru actrita din partea lui Richard Burton, primul din timpul casniciei lor. Elizabeth l-a purtat aproape in fiecare zi, pentru tot restul vietii, chiar si atunci cand se afla la filmari. 


Perla La Peregrina

Este o perla mare, in forma de para, descoperita in 1513 si cumparata de Burton pentru Taylor, ca un cadou pentru Ziua Indragostitilor, in 1969. Actrita a purtat-o prinsa de un colier handmade din perle, rubine si diamante, realizat de Cartier la dorinta ei. Perla este considerata una dintre cele mai importante din intreaga lume. Ea a fost pictata de Velasquez si a apartinut Regelui Phillip II al Spaniei si Reginei Maria I. 


Brosa Ducesei de Windsor

Elizabeth si-a daruit-o ea insasi in 1986. Este o brosa care are in mijloc incrustat un diamant de culoarea prunei, conceputa de Edward, Printul de Wales, pentru logodnica sa, Wallis Simpson. Actrita a fost o prietena apropiata a acesteia si a adjudecat brosa la licitatie dupa moartea ducesei. 

Tiara cu diamant

Richard Burton nu a fost singurul sot care a rasfatat-o pe Liz Taylor cu daruri costisitoare. Cel de-al treilea consort al ei, Mike Todd, i-a cumparat actritei o tiara cu un diamant vechi pe care a purtat-o frecvent in timpul casniciei. 

Diamantul Taj Mahal

Este o piatra galbena, in forma de inima, reprezentand un alt cadou personalizat pentru actrita de la iubirea vietii ei, Richard Burton. Diamantul a fost un dar pentru aniversarea de 40 de ani a vedetei, in 1972. “Mi-ar fi placut sa-i cumpar Taj Mahal-ul, dar ar fi costat prea mult sa-l transport”, a glumit Burton la acel moment. Bijuteria are pe spate inscriptia “Dragostea e vesnica” in limba Parsee, iar Taylor a cerut ca lantul original din matase sa fie inlocuit cu un snur de diamante si rubine. 

Inelul cu diamant de 29 de carate
A fost o alta piesa primita cadou de la Mike Todd, una dintre bijuteriile ei preferate, pe care o purta frecvent. 

Smaraldele Marii Ducese de Rusia

Unul dintre darurile cu totul speciale pe care Richard Burton i le-a facut lui Liz Taylor a fost setul de bijuterii al Marii Ducese de Rusia, o colectie de smaralde si diamante care cuprindeau o brosa (cadou de logodna de la Burton), cercei, colier si bratara. Setul de podoabe a fost conceput de Bulgari la Roma, iar Taylor le-a purtat pe toate la nunta ei din 1964 cu Burton, la hotelul Ritz Carlton din Montreal. 

Diamantul Taylor-Burton

Probabil ca este cea mai faimoasa dintre bijuteriile care au apartinut lui Elizabeth Taylor. Diamantul de 69 de carate a fost cumparat, initial, in stare burta de bijutierul Harry Winston, care a declarat despre el ca era “impecabil” in structura sa interna. Piatra pretioasa a fost scoasa apoi la vanzare, cu intelegerea ca cel care avea s-o cumpere primea si dreptul de a o denumi. Diamantul a fost achizitionat de Cartier, care a platit 1.05 milioane de dolari pentru el, dar dupa o serie de negocieri, i-a fost vandut lui Richard Burton pentru Elizabeth Taylor, cu acordul ca va fi expus in magazinele Cartier din New York si Chicago. Dupa ce actorii au divortat pentru a doua oara, Taylor a vandut diamantul la licitatie pentru suma de 5 milioane de dolari, banii incasati fiind donati pentru construirea unui spital in Botswana. Proprietarul multravnitei bijuterii a devenit Henry Lambert, un bijutier new-yorkez. Dupa doar cateva luni, el a vandut piatra pretioasa actualului ei proprietar, Robert Mouawad. 

In decembrie 2011, la opt luni dupa moartea lui Elizabeth Taylor, o parte din bijuteriile care i-au apartinut au adus vanzari de nu mai putin de 115 milioane de dolari, la o licitatie organizata de casa Christie’s, la New York. Perla La Peregrina a fost adjudecata cu 11.8 milioane de dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu