sâmbătă, 4 august 2012

Bijuteriile reginei Elisabeta, expuse in premiera la Palatul Buckingham


Diamantele sunt cele mai bune prietene ale… reginei Elisabeta, am putea spune, avand in vedere ca suverana britanica detine unele dintre cele mai rare pietre pretioase descoperite vreodata pe planeta. In aceasta perioada, ele pot fi vazute pe viu, alaturi de alte bijuterii fabuloase, adunate in cufarul maiestuasei regine de peste doua veacuri.

Ball Supper Room, din Palatul Buckingham, este incaperea transformata de curand intr-o adevarata pestera a lui Alladin de catre Caroline de Guitaut, curator al colectiei regale de bijuterii. “Lumina este cruciala”, explica de Guidaut, adaugand ca “piesele Cullinan (bijuteriile care poarta incrustate pietre taiate din diamantul Cullinan, cel mai mare gasit vreodata) au o nuanta alb-albastra si sunt absolut perfecte, asa incat ne-am dorit sa fie puse in valoare cum se cuvine. Acelasi lucru este valabil si pentru diamantul Williamson, considerat cel mai frumos diamant roz descoperit pana azi, incrustat intr-o brosa”. Caroline de Guidaut mai dezvaluie ca si diadema pe care regina Elisabeta o poarta in Parlament este impodobita cu un diamant de un galben pal in partea din fata, foarte dificil de observat in timpul aparitiilor televizate. 

 Diadema cu diamante a reginei Elisabeta a II-a

“Este pentru prima oara cand publicul are ocazia sa vada aceste bijuterii atat de aproape si din toate unghiurile. E o sansa de a observa cat de ingenios au fost montate unele pietre pretioase si cu cata iscusinta au fost realizate”, mai spune curatorul expozitiei.
Printre bijuteriile pe care publicul le mai poate vedea la Palatul Buckingham se afla si coroana cu diamante de mici dimensiuni a reginei Victoria, piesa care dateaza din 1870, dar si o colectie de 60 de bijuterii – multe in pur stil Art Deco - primite de regina-mama, in 1942, de la prietenul ei, politicianul conservator Ronald Greville. 

 Diadema reginei Victoria

Cu adevarat deosebiti sunt cerceii-candelabru “Greville”, realizati in 1929. Totodata, in cadrul expozitiei mai poate fi vazut si colierul pe care Elisabeta l-a purtat in ziua incoronarii sale, in 1953. In plus, la Buckingham mai sunt expuse si doua sabii incrustate cu diamante, cadouri primite de regele Edward al VII-lea de la un maharajah. Acestea completeaza probabil cea mai spectaculoasa colectie de bijuterii din lume. 

Sabia primita de regele Edward al VII-lea

Expozitia este accesibila publicului pana la 7 octombrie. 
Sursa: Daily Mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu